Zonnepanelen recyclen
Zonnepanelen kunnen tegenwoordig nog zuiniger zijn. Eerder waren deze wel duurzaam, maar momenteel zijn zonnepanelen ook te recyclen. Door de panelen te hergebruiken, vormen deze geen afvalprobleem meer.
Recyclen is duurzaam
Vrijwel iedereen weet dat zonnepanelen een duurzame manier van energie opwekken geeft. Toch zijn deze panelen, wanneer ze opgebruikt zijn, geen duurzame producten meer. Het restproduct is vaak elektronisch afval, wat giftig kan zijn. Goed idee om deze te recyclen. Vroeger was dit wel mogelijk, maar dit was al gauw wat omslachtig. Nu hebben Amerikaanse onderzoekers een makkelijkere manier bedacht om ze te recyclen. Een grote verandering is de aanpassing van het materiaal substraat. Dit betreft de bedekking van de zonnepanelen en de halfgeleider (organisch).
Recyclebaar materiaal
Voor de bedekking van zonnepanelen wordt over het algemeen glas gebruikt. Het glas wordt in de nieuwe panelen vervangen door cellulose. Dit materiaal is makkelijker te recyclen. De cellulose lost op in warm water, waardoor het demonteren veel simpeler wordt. Ook voor de giftige onderdelen werd een oplossing gevonden. Het onderdeel wat energie produceert wordt vervangen door een organische halfgeleider. Dit een vrij nieuwe ontwikkeling. Normaliter wordt silicium als bestanddeel voor energie productie gebruikt. Het voordeel van organische halfgeleiders is dat ze te recyclen zijn en qua prijs relatief goedkoop zijn.
Verbetering rendement
Nadeel van de organische halfgeleiders is het tot nu toe lage rendement van de zonnepanelen. In vergelijking: de zonnepanelen die te recyclen zijn hadden een rendement ter hoogte van 2.7%. De hoogte van de reeds bekende zonnepanelen is 15%. In de verdere ontwikkeling voor het recyclen van zonnepanelen wordt gewerkt aan een verbetering van het rendement.