Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn platen waarop twee lagen zonnecellen zijn aangebracht. In deze cellen, het silicium, wordt het zonlicht omgezet naar elektrische spanning. Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk licht verloren gaat, zijn de zonnepanelen voorzien van een anti-reflecterende toplaag. Zo haalt u het beste resultaat uit zonne-energie.

Omvormen naar elektriciteit

Het silicium neemt een deel van de zonne-energie op. Vervolgens ontstaat er tussen de twee lagen een elektrische spanning en gaat er stroom lopen. Omdat deze stroom te laag is om te kunnen gebruiken en bovendien gelijkstroom is, is een omvormer nodig om er 230 Volt wisselstroom van te maken. De omvormer wordt in huis dichtbij de zonnepanelen geplaatst en aangesloten op het stopcontact.

Zonneboiler

Zonne-energie kan niet alleen worden omgezet in elektriciteit, het kan ook worden gebruikt voor het verwarmen van water. Dit kunt u doen met een zonneboiler. Een zonneboiler is een systeem dat bestaat uit een warmwaterboiler en een zonnecollector. De zonnecollector zet het zonlicht om in warmte. Dit opgewarmde water wordt bewaard in de boiler. Wanneer u de warmwaterkraan opendraait, stroomt het leidingwater via het voorraadvat naar de kraan. Zelfs bij een paar uur zon in de winter kan het leidingwater al warm genoeg zijn om te kunnen douchen of schoonmaken.

Lagere energierekening

Het laten plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler is een aardige investering. Maar deze verdient zich zeker terug! Doordat u per jaar een aanzienlijk bedrag op uw stookkosten zult besparen, heeft het wel degelijk zin om het gebruik van zonne-energie te overwegen.

Installatie

Er zijn diverse partijen die u van dienst zijn op het gebied van installatie. Wij hebben goede ervaringen met de elektriciens van Koldijk als het aankomt van het installeren van de zonnepanelen en zonneboilers. Koldijk BV is u eveneens van dienst als het aankomt van de installatie van elektra en netwerken voor zowel bedrijven als particulieren.