Zonnepanelen Pro
 
 

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Wanneer u interesse heeft in het gebruikmaken van zonne-energie, is waarschijnlijk de eerste vraag die door u hoofd schiet: is mijn woning geschikt voor zonnepanelen? De onderstaande checklist kunt u hierbij helpen!
 

Type woning

Woont u in een huurhuis en bent geïnteresseerd in het laten plaatsen van zonnepanelen? Overleg dan eerst met de huurbaas of woningcorporatie of zij hiervoor open staan. Omdat het gaat om een aanpassing aan het pand, is toestemming nodig. Wanneer u een eigen woning heeft kunt u zelf bepalen wat u doet met het dak, tenzij u in een monumentaal pand woont. In dat geval zijn er bepaalde regels van toepassing en moet u mogelijk een vergunning aanvragen.
 

Het dak

Als u zonnepanelen wilt laten plaatsen is het belangrijk dat uw dak voldoet aan de volgende eisen:

  • voldoende ruimte voor zonnepanelen
  • de overkapping is sterk genoeg
  • is er sprake van een schuin dak, dan moet de hellingshoek tussen de 20 en 60 graden liggen
Overigens maakt het niet uit of u zonnepanelen wilt plaatsen op een schuin of een plat dak. Bij een platte overkapping zullen de panelen in de juiste hoek worden geplaatst.

Gunstige ligging

De ligging en de omgeving van uw pand hebben invloed bij het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. Als uw dak is gericht op het zuiden, heeft u het meeste profijt van de zonnepanelen. Daken die zijn gericht op het oosten en westen zullen ook genoeg energie opleveren. Wanneer de hoeveelheid licht wordt beperkt omdat uw dak naar het noorden wijst of omdat u last heeft van veel schaduw op uw overkapping, dient er te worden gemeten of het rendabel is om zonnepanelen aan te schaffen.